Kanal Tedavisi
Kanal tedavisi, dişin merkezinde bulunan küçük bir iplik benzeri dokunun, yani dişözünün çıkarılma işlemidir. Zarar gören, hastalanan veya ölen dişözü çıkarıldığında, kalan boşluk temizlenir, düzeltilir ve yeniden doldurulur.
İşlem ile kök kapatılmış olur. Dişin durumunun diş hekiminiz tarafından tespit edilip kanal tedavisinin önerilmesinin ardından, bir endodontist tarafından tedaviye başlanır ve tedavi dişin durumuna göre bir ya da bir kaç seansta tedavi edilebilmektedir.
İlk olarak tedavi yapılacak uyuşturularak ağrı duymamanız sağlanır, ardından çürük var ise temizlenerek dişin sinirlerinin olduğu bölgeye ulaşmak için diş kuron kısmından açılır.
Radyografi (röntgen) çekilerek kanal uzunluğunun tespit edilir. Kök kanallarının içeriği (pulpa dokusunun) çıkarılarak temizlenir ve çeşitli el aletleri ve döner aletler kullanarak kök kanallarının şekillendirilir.
Kök kanallarının dezenfeksiyonu yani bakterilerden arındırılması sağlanır ve kanallar çevre dokular ile uyumlu bir malzeme ile doldurulur. Tedavi, dişin durumuna göre 1–3 seans arasında sürebilir. Özellikle dişin canlı olmadığı ve kök ucunda iltihabın bulunduğu durumlarda, kök kanallarına bakterileri yok etmek amacıyla ilaç konulabilir. Bu ilacın etki edebilmesi için kanalların içinde en az 5–7 gün kalması gereklidir.
Bu süre zarfında diş, geçici bir dolgu maddesi ile kapatılır. Ağır iltihap vakalarında, diş hekimi ağızdan da ilaç alınmasını önerebilir. Tedavi ardından dişte hafif ağrı ve hassasiyet şikâyetleri görülebilir, ama bu durum geçicidir. Bu durumda en iyi çözüm o dişin bulunduğu tarafı birkaç günlük süre boyunca kullanmamaktır.
Kısa bir zaman sonra hassasiyetin ortadan kalktığı görülecektir. Kanal tedavili bir diş, hiç tedavi edilmemiş bir diş gibi yıllarca hizmet edebilir. Kök kanal tedavili dişlerde de, herhangi bir diş gibi çürük ya da kırık oluşabilir ve diş eti açısından problemli olabilirler. Kanal tedavisi yapıldıktan sonra da ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Düzenli olarak dişlerinizi fırçalamanız, diş ipi kullanmanız ve doktorunuza kontrole gitmeniz gerekmektedir.