Diş Dolgu Tedavisi

Diş Dolgu Tedavisi Urla

Dolgu tedavisi, dişin doğal yapısının bozulmasıyla oluşan çürümeler ve boşlukları doldurmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Dolgu tedavisi, diş hekimliğinde en çok uygulanan tedavilerden biridir. En çok uygulanan tedavilerden biri olmasının yanı sıra hasta tarafından da en çok dikkat edilmesi gereken tedavilerdendir. Çünkü dolgu tedavisinin sonrası çok büyük önem taşır. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde dolgunun düşme ihtimali bile vardır.

Dolgu tedavisi yapılırken bazı durumlarda diş uyuşturulabilir. Eğer diş uyuşturulduysa dolgu tedavisi sonrasında en az 3-4 saat yemek yememek gerekir. Dolgu tedavisi sonrasında bu uyuşukluk hissi ise yalnızca bekleyerek geçmektedir. Herhangi bir şey yenmemesinin esas sebebi dolgu yapılan bölgede herhangi bir sorun oluşmasını önlemektir. Dolgu maddesi, artık eklendiği bölgede kalıcı duruma gelmeden temas edilmemesi gerekir. Ancak ılık olacak şekilde sıvı yiyecek ve içecekler tüketilebilir.

Dolgu Tedavisi Sonrası Ağrı Normal Midir?

Dolgu tedavisi sonrasında dişlerde bir ağrı olabilir. Bu ağrı için diş hekiminin önereceği bir ağrı kesici kullanılabilir. Eğer ağrı hissi ağrı kesici ile geçmiyorsa dolgu ile ilgili bir sorun olabilir. Bu durumda da hiç gecikmeden diş hekimi ile irtibar kurup tedaviyi yinelemek gerekebilir. Dolgu tedavisi sonrasında yiyecek veya içecek tüketimi konusundaki hassasiyet, beyaz dolgu yani kompozit dolgu tedavisi için geçerli değildir. Bunun da tek koşulu anestezi yapılmamasıdır. Eğer kompozit dolgu uygulandıysa ve herhangi bir anestezi uygulanmadıysa, dolgu tedavisinden hemen sonra yemek yenebilir.

Dolgunun gereğinden yüksek olduğunu ve dişlerle normalin dışında temas ettiğini düşünen hasta sayısı çok fazladır. Ancak bu çok normal bir durumdur. Dolgu tedavisi uygulanan hastalar bu duruma 2-3 gün içerisinde alışırlar. Ancak 2-3 gün içerisinde dahi alışılmıyorsa diş hekimini bu konuda bilgilendirmekte fayda vardır. Dolgu tedavisi sonrasında sıcak ve soğuk hassasiyetinin yaşanması çok normaldir. Hatta bu hassasiyet durumu 2-3 hafta kadar sürebilir. Bu sorunu gidermek için de yine diş hekiminin önereceği hassasiyet giderici diş macunu veya gargara kullanılabilir.

Dolgu Tedavisi Sonrasında Yeme-İçme Nasıl Olmalı?

Dolgu tedavisi sonrasında, dolgulu dişlerle ısırma eylemi yaparken dikkat edilmelidir. Özellikle ön bölge estetik dolgu varsa bu dolgularla ısırma eylemi yapılmamalıdır. Aynı zamanda dolgu tedavisi sonrasında birkaç gün boyunca dişlerde renk değişimine yol açabilecek gıdalar tüketilmemelidir. Örneğin sigara, alkol, vişne, portakal, asitli içecekler, kahve ve çay tüketilmemelidir. Genel anlamda saydığımız bu problemler ve önlemleri, kişinin başına hiç gelmeyebilir. Ancak dolgu tedavisinin yol açtığı bu tarz durumlardan ve önlemlerinden bahsetmekte fayda vardır…

Dolgu tedavisinden sonra gıda tüketimi için en uygun zaman uyuşukluğun geçmesinden sonraki zamandır. Ancak bu sefer de yenilen şeylere çok dikkat etmek gerekir. Sert ve ısırılması zor gıdalardan bir süre uzak durulmalıdır. Bunun dışında su ve benzeri içecekler dolgu tedavisinden sonra tüketilebilir. Dolgu tedavisi hakkında en çok sorulan sorulardan biri de dolgunun kırılıp kırılmayacağıdır. Ne yazık ki dolgu kırılabilir. Ancak bu dolgunun hassaslığından kaynaklı değildir. Yani doğal dişler nasıl kırılabiliyorsa dolgunun da kırılma ihtimali vardır. Eğer dolgu kırılırsa kısa sürede yerine yenisi uygulanmalıdır. Veya kırılan dolgunun yerine, boyutlarına uygun olarak kaplama da yapılabilir. Dolgu tedavisinde genellikle dişler uyuşturulur. Bu durumda tedavi sonrasında da uyuşukluk hissi devam edebilir. Bu uyuşukluk hissinin ortadan kalkması ise anestezi miktarıyla ilgilidir. Ancak ortalama olarak 2-4 saat aralığında uyuşukluk ortadan kalkar. Fakat bilinmelidir ki her zaman anestezi zorunluluğu yoktur. Dolgu tedavisinin uygulanacağı bölge sinirlere uzaksa anestezi gerekmez.

Dolgu Tedavisi Sonrasındaki Ağrı Neden Olur?

Dolgu tedavisi sonrasında bir ağrı yaşanma ihtimali vardır. Ancak her dolgu tedavisinde ağrı yaşanacak diye bir gerçeklik de yoktur. Yine de dolgu tedavisi sonrasında ağrıya neden olan başlıca sebeplere değinmek gerekir. Dolgunun gereğinden yüksek yapılması, çürüğü derin bir dişe yapılan dolgu, dişin sinirlere çok yakın olduğu bir dolgu, sert yiyecek tüketmek, anestezi sonrasında iğne yerinin ağrıması, dolgunun diğer dişlere yapışmaması için kullanılan bazı aparatlar dolgu tedavisi sonrasında ağrıya neden olur.

Dolgu tedavisi sonrasında çene ağrısı yaşanması da çok muhtemeldir. Bu çene ağrısı ise anesteziden, çene uzun süre açık tutulduysa, tedavi esnasında refleks veya stres kaynaklı çene kasılması gibi nedenlerden oluşur. Dolgu tedavisi sonrasında hem diş hem de çene ağrısını gidermek için diş hekimi ile görüşülmelidir. Ancak genel geçer bazı tedbirler de mevcuttur. Dişlerin düzenli fırçalanması ve dolgu tedavisi sonrası diş ipi kullanımı bunlardan bazılarıdır.

Call Now Button