Dental İmplant
İmplantlar; bir veya daha fazla diş eksikliklerinde ya da tüm diş eksikliklerinde boşlukların doğal diş yapısına uygun olarak doldurulmasını sağlayan ve eksik dişin yerine geçen titanyumdan yapılmış yapay diş kökleridir. Diş hekimi, implantın çene kemiğine yerleştirilmesini sağlar ve burada titanyum kemikle kaynaşır.
Tıpkı diş kökünüz gibi sağlam bir temel oluşturur. Kaybedilen dişlerin yerine yerleştirilen diş implantları, diş kayıplarına hızlı, güvenli, uzun ömürlü ve estetik çözümler getirmektedir.
Dental implantlar çok küçüktür, normalde yaklaşık 10 mm uzunluğunda ve sadece en fazla 3-5 mm genişliğindedir.
Dental kronlar yapay dişler olarak da bilinir. Farklı malzemeden yapılabilirler ve eksik olan veya tamir ötesinde olan herhangi bir dişin yerini almak için kullanılırlar.
Diş hekiminizin dişlerinizden aldığı ölçü sonrası, bir diş laboratuvarı tarafından tasarlanır ve üretilir.
Hasar görmüş tek dişlerde veya tek diş implantlarında kuron kullanılır.
Dental köprüler, dişler arasındaki boşlukları onarabilir. Köprünün dış kısımları diş boşluğunun yanında mevcut dişlere yerleştirilirken orta kısım kayıp dişin yerini alır. Genellikle iki veya daha fazla diş eksik olduğunda, gerçek dişler veya diş implantları arasında kullanılır.
Köprü veya diş implantı mı? – Bir karşılaştırma
Diş eksikliğini düzeltmek için diş hekiminiz bir köprü kullanabilir. Boşluğun tam anlamıyla dişler arasında kurulacak bir köprü ile kapatılacağı birkaç dişten oluşur. Fakat doğal dişleri köprü için kullanmak ciddi dezavantajlara sahip olabilir:
1. Görünür metal kenarlar
Metalden yapılmış ve porselenle kaplı belli köprüler, dişeti çekildiğinde köprü kenarında görünür siyah metal sınıra neden olabilir. Bu tür durumlarda tümüyle seramik veya zirkonyum bir köprü alternatif sağlayabilir.
2. Sağlıklı dişleri aşındırma
Köprüler, onları yerinde tutmak için bitişik dişlere bağlanır. Bununla birlikte, bu sağlıklı komşu dişlerin önce aşındırılıp boyutlarının küçültülmesi gerektiği anlamına gelir.
3. Çene kemiği ve dişeti üzerine etkileri
Dişlerini kaybettiğinde, dişler ve kemik arasındaki etkileşim bozulur. Çekim bölgesindeki kemik, eksik dişler nedeniyle yeteri kadar uyarılmaz. Bu nedenle çekim yapılan bölgedeki çene kemiğiniz büzülmeye başlar ve dişetiniz çekilir.
Dişleri aşındırmamak, çene kemiği ve diş etini korumak için, implant yapılması önerilir.